header_img
Cover image Positieve cognitieve gedragstherapie

Bestel via

isbn:
978-902-652-270-3

Publicatie Informatie:
2014

Positieve cognitieve gedragstherapie

Van reduceren van distress, naar bouwen aan succes

Lees de achterflapLees de recensies

Competentiegericht werken wint aan populariteit. Fredrike Bannink laat in Positieve cognitieve gedragstherapie zien hoe ook in cognitieve gedragstherapie de focus verlegd wordt van wat er mis is met cliënten en wat niet werkt naar wat er goed gaat en wel werkt in hun leven. Ze beschrijft in dit boek hoe twee veelbelovende stromingen, de positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie, een nieuw perspectief op de traditionele CGt bieden.

Zo stelt Positieve CGt doelanalyse in de plaats van probleemanalyse, focust op competenties in plaats van tekortkomingen, maakt functieanalyses van uitzonderingen op problemen in plaats van problemen, gebruikt de opwaartse pijltechniek in plaats van de neerwaartse en focust op gedragsbehoud in plaats van terugvalpreventie. Kortom: positieve CGt richt zich op het bouwen aan succes en niet op de reductie van distress.

Vele verhalen, praktische oefeningen en casus illu streren de theorie en toepassing van positieve CGt. Het boek biedt talloze nieuwe inzichten en laat zien hoe therapeuten het welbevinden van hun cliënten én van zichzelf kunnen verhogen en optimaal kunnen functioneren.

“This is a book to change what we focus on and how we work in helping people change. A book to read many times.”

Professor Paul GilbertUniversity of Derby, UK

“Bannink offers a wealth of practical suggestions for how CBT therapists can become more positive in every aspect of therapy. Therapists of all experience levels will fi nd value on every page.”

Christine Padesky, PhDCalifornië, USA

“The book practices what it preaches in supporting therapists to become more effective and successful, enjoying their work along the way.”

Professor Willem KuykenUniversity of Exeter, UK

“Niet alleen voor cliënten is positieve CGt een belangrijke andere invalshoek, ook voor onszelf, therapeuten, als “antidote” tegen burn-out en algemene negativiteit.”

Filip RaesAssociated Professor KU Leuven, België

“Dit boek bestaat uit drie delen, een eerste deel over de theoretische uitgangspunten met daarop volgend twee uitgebreide delen over toepassingen.
Hierin onder andere aandacht voor de therapeutische relatie, diagnostiek, het veranderen van cognities, gedrag en gevoelens, huiswerk, Positieve CGt in systemen, met kinderen, in werksituaties en met groepen.
Bijzonder inspirerend en toepasbaar”

Tijdschrift Positieve Psychologie2015